Християните почитат днес св. великомъченица Варвара, започват зимните празници. Денят на

...
Християните почитат днес св. великомъченица Варвара, започват зимните празници. Денят на
Коментари Харесай

Женска коледа е, св. Варвара пази децата от шарка

Християните почитат през днешния ден св. великомъченица Варвара, стартират зимните празници. Денят на Св. Варвара е прочут и като Женска Коледа. 

На този ден имен ден честват Варвара(от гръцки – чуждоземка), и Варадин. 

Според националните вярвания Св. Варвара и Св. Сава, чийто ден се отбелязва на следващия ден, са сестри, а Св. Никола е техен брат. 

Народът ни свързва трите празника и с поговорката „ Варвара вари, Сава пече, Никола посетители посреща “.

Света Варвара е родена в края на 3 век в фамилията на аристократ-езичник. Тя била извънредно красива и ревностният ѝ татко я затворил в кула, където тя растяла надалеч от хорските очи. Варвара изучавала света единствено от прозореца, който разкривал вълшебна панорама и питала прислужниците си кой е основал тази хубост. Имала доста време да размишлява за Твореца. Когато пристигнало време да се омъжи, татко й й разрешил да излиза, Варвара се срещнала с християни и приела свето кръщение.

По искане на бащата Варвара е измъчвана, наказана на гибел и обезглавена.

У нас св. Варвара е считана за настойничка на децата от заболявания, тя ги защищава от дребната шарка. На този ден майките я умолстивяват с питка с мед. В някои елементи от страната св. Варвара е почитана и като настойничка на домашните птици.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР